Navigatie
×
  • Gratis verzending vanaf €39,-
  • Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Niet goed, geld terug garantie

Terug naar de blog

baby-veilig-slapen

Slaapt jouw baby veilig? Alles over veilig slapen

Je wil natuurlijk dat je kindje veilig kan slapen, wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet!

Slaappositie

Om ervoor te zorgen dat je baby veilig kan slapen is het belangrijk dat je hem of haar altijd op de rug legt. Op deze manier kan je baby altijd vrij ademhalen. Hierbij is het wel van belang dat je het hoofdje afwisselend naar links en naar rechts laat kijken, zodat je baby geen voorkeurspositie ontwikkeld. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een nachtlampje of een interessant object de ene keer links van je baby en de andere keer rechts van je baby te plaatsen. Het is wel goed om je baby af en toe overdag en als hij of zij wakker is, onder toezicht, op de buik te leggen. Dit werkt namelijk bevorderlijk voor de motorische ontwikkeling.

Wieg en ledikant

Let bij de aanschaf van een wieg of ledikant altijd op de zijwanden. Dikke en zachte zijwanden kunnen een risico vormen wanneer je baby gaat draaien en met neus en mond tegen de zachte wand aankomt. Je baby zou in dat geval niet genoeg zuurstof kunnen krijgen. Daarom wordt altijd aangeraden om een dunne stof te gebruiken als wandversiering. Verder is het voor veilig slapen belangrijk dat er geen onnodige spulletjes in het wiegje of ledikantje van je baby aanwezig zijn. Zo vormen grote zachte knuffels en dikke kussens een veiligheidsrisico. Ten slotte is het belangrijk dat je wiegje of ledikantje zijdelingse ventilatie heeft. Gebruik dus nooit een slaapplek met gesloten wanden!

Een andere manier om je baby veilig te laten slapen is door middel van een wieg aan bed. Deze wiegjes zijn aan één kant open en kunnen aan het bed van de ouders bevestigd worden. Zo slaapt je baby vlak naast jou, maar toch in een los, veilig wiegje. De baby is dan makkelijk bereikbaar voor bijvoorbeeld borstvoeding. De meeste aanschuifwiegjes kunnen tevens als los wiegje gebruikt worden.

baby-wieg-cosleaper

Matras

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat zachte matrassen risico verhogend werken voor baby’s die op de buik terecht komen. Het is daarom zeker aan te raden om altijd een stevig matras te kopen. Bij het opmaken van het matras is het belangrijk dat je de onderleggers en onderlakens stevig aantrekt. Dit voorkomt plooien aan de oppervlakte, die ook weer een risico vormen m.b.t. veilig slapen voor je baby. Er moet verder zo min mogelijk ruimte zijn tussen het matras en de ombouw, zodat je baby niet bekneld kan raken. Aan een centimeter ruimte heb je al genoeg om het beddengoed in te kunnen stoppen.

baby-matrasje-wieg-ledikant

Dekentje of slaapzak

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het gebruik van een deken is dat je baby het niet te warm heeft. Dit kan je voelen aan het nekje en de voetjes van je baby. Als deze een normale, prettige temperatuur hebben is er niets aan de hand. Verder is het bij dekengebruik belangrijk dat het hoofdje van je baby onbedekt blijft, het dekentje niet te strak afsluit, het dekentje goed ingestopt is en dat het bedje kort is opgemaakt.

Nog iets veiliger dan een kort opgemaakt bedje is het gebruik van een slaapzak. Wanneer de hals- en armopeningen niet zo ruim zijn dat je baby erin kan verdwijnen is een slaapzak erg veilig voor het slapen van je baby. Je baby moet er dan wel genoeg ruimte in hebben om de beentjes vrij te kunnen bewegen. Het wordt overigens afgeraden om een slaapzak in combinatie met een dekentje te gebruiken. Wanneer je baby in dat geval onder het dekentje terecht komt ontstaat er een zeer onveilige situatie.

baby-slaapzak

Hoofdkussen

Vóór de leeftijd van twee jaar wordt het gebruik van een hoofdkussen sterk afgeraden. Een baby kan er namelijk snel met neus en mond in verzinken wat een erg gevaarlijke situatie oplevert. Je baby zal veilig slapen als het met zijn of haar hoofdje op het matras ligt en, zoals hierboven al vermeld werd, in de rugpositie ligt.

Ten slotte zijn baby’s gevoelig voor verstoring van rust en regelmaat. Logeerpartijen, reizen, drukke verjaardagen en andere ‘onregelmatige’ gebeurtenissen kunnen een verstoorde slaap tot gevolg hebben. Onrustige situaties kunnen tijdens het eerste jaar dan ook het beste zoveel mogelijk vermeden worden; zowel thuis, bij opa en oma, als bij de oppas. Als je je verder aan bovenstaande adviezen houdt zal je baby heerlijk en vooral veilig slapen!

Hulp nodig?


Heb je nog vragen over hoe je kleine veilig kan slapen of vragen over de aanschaf van een van onze producten? Neem dan gerust contact met ons op, of kom gezellig langs in een van onze winkels. We helpen je graag verder!

Terug naar de blog