Een babyfoon kiezen. Waar let je op?

Een babyfoon kiezen kan lastig zijn. Waar let je nou eigenlijk op bij het aanschaffen van een babyfoon? Wat vind jij belangrijk en welke opties heb je als je een babyfoon wil kopen?

Je bent zwanger, of misschien is je baby er al. Een babyfoon moet je nog kiezen,  maar het aanbod is zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Om je baby tijdens zijn slaapjes en jouw belangrijke me-time alsnog goed in de gaten te kunnen houden is een betrouwbare babyfoon onmisbaar. Babyfoons zijn er in verschillende prijscategorieën, afhankelijk van de functies die erop zitten. Het is aan jou om te bepalen welke functies voor jou geruststellend genoeg zullen werken op het moment dat jij bijvoorbeeld beneden aan het koken bent en je baby ligt boven te slapen.

 

Babyfoons zijn in verschillende soorten onder te verdelen:

 • Alleen geluid
 • Camera en beeldscherm
 • Alleen camera, te verbinden met je smartphone

 

Babyfoon met alleen geluid

 • Analoog
 • Digitaal (DECT)

Analoge babyfoons zijn goedkoper en makkelijker verkrijgbaar. Ze worden ook gezien als veiliger, omdat het signaal minder krachtig is dan dat van een digitale babyfoon. Analoge babyfoons werken op standaard radiofrequenties. Het nadeel daarvan is dat deze ook signalen van andere apparatuur kunnen oppikken die voor storing kunnen zorgen. Zelfs het signaal van een andere dichtbij zijnde babyfoon kan opgepikt worden. Denk je je eigen kindje te horen, is het dat van de buren. Dat is natuurlijk niet handig. 

Ten opzichte van een analoge babyfoon is een DECT babyfoon duurder in de aanschaf. Experts zijn van mening dat het signaal van een digitale babyfoon schadelijk kan zijn voor de baby, vooral als de babyfoon te dicht bij de baby geplaatst staat. Er is geen hard bewijs hiervoor, maar voor de zekerheid zou je de babyfoon wat verder van het wiegje of ledikantje van je baby neer kunnen zetten. Onder de DECT babyfoons zijn er ECO modellen  die zichzelf uitschakelen als je baby slaapt. Handig voor het besparen van de accu.

Eén van de fijne functies van een DECT babyfoon is de terugspreek functie. Door middel van een knop kan je tegen je kleintje praten om hem of haar op afstand gerust te stellen.

 

Babyfoon met camera en beeldscherm

Als nieuwbakken ouder wil je je kindje het liefst 24/7 in de gaten kunnen houden. Daar zijn de babyfoons met camera en beeldscherm erg handig voor. Je kan precies zien wat je baby aan het doen is. Veel meer dan slapen in hun ledikantje of wiegje zullen ze in het begin niet doen.

Als je een babyfoon met camera en beeldscherm wil kopen, zal je rekening moeten houden met het bereik, de kwaliteit van de camera en de grootte van het beeldscherm.

Vaak hebben babyfoons met camera en beeldscherm een infraroodlampje om natuurlijk ook in het donker je baby goed in de gaten de kunnen houden.

 

Sommige van deze babyfoons hebben nog extra functies, zoals:

 • Opnemen camerabeelden
 • Camera inzoomen
 • Camera laten bewegen
 • Extra camera erbij aanschaffen

 

Babyfoon met alleen camera

Voor de ouders die graag hun kindje in de gaten willen houden, maar niet met extra apparatuur willen lopen, zijn er ook nog babyfoons met alleen een camera die je kunt verbinden met je smartphone of tablet door middel van een app.

 

 

Het grootste nadeel van dit type babyfoon is dat je altijd internet tot je beschikking moet hebben om verbinding te kunnen maken. Ook is niet altijd het beeld even scherp of is het beeld vertraagd.

 

Aan welke andere functies kun je nog denken bij het kiezen van een babyfoon?

 • Temperatuurmeter
 • (Slaap)liedjes afspelen (voor de ouders die niet gezegend zijn met de stem van een nachtegaal)
 • Bewegingssensor
 • Ingebouwd nachtlampje

 

Voordat je naar de winkel gaat of bij onze webshop een babyfoon in je winkelmandje stopt is het dus belangrijk om een aantal punten goed voor jezelf op een rijtje te  zetten:

 • Wat wil ik aan een babyfoon (maximaal) uitgeven?
 • Welk type babyfoon wil ik? (Alleen geluid, camera en beeldscherm of alleen camera)
 • Welke functies vind je belangrijk en voor welke ben je bereid eventueel extra te betalen?
 • Wat is het bereik? Muren en plafonds beperken vaak het effectieve bereik.

 

Waar de ene ouder genoeg heeft aan alleen geluid, wil een andere volledig in beeld kunnen hebben hoe het met hun kindje gaat als hij niet in dezelfde kamer of op dezelfde verdieping is. Het is helemaal aan jou.

 

alecto babyfoon

 

Eén ding is zeker. Een babyfoon geeft je wel net dat beetje meer vrijheid wat je als nieuwe ouder een beetje kwijtraakt. Je kan bijvoorbeeld weer even gezellig een kopje koffie of thee drinken bij de buren zonder dat je je kleintje wakker hoeft te maken. Let wel op dat je ouderunit goed opgeladen is of een nieuwe batterij heeft. Het is aan jou om te beslissen wat voor babyfoon het beste bij jou en je baby past.

Bekijk hier onze collectie babyfoons om te zien welke het beste op jouw wensen aansluit.