Gehoorbescherming voor baby’s en peuters

Het gehoor van een klein kindje is kwetsbaar; maar waarom en wanneer gebruik je gehoorbescherming? Lees dit artikel, en je bent altijd voorbereid!

Kinderen zijn kwetsbaar, zo ook hun gehoor! De eerste jaren na de geboorte zijn de kleintjes nog volop in de groei. Niet alleen in de lengte en het gewicht, maar ook alle organen en zintuigen zijn nog volop in ontwikkeling. Het gehoor hoort daar natuurlijk ook bij. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal (hele jonge) kinderen met gehoorproblemen stijgt. Het is dus erg belangrijk om heel zuinig met je gehoor en ook dat van je kindje om te gaan: gehoorbescherming kan helpen om (blijvende) gehoorschade te voorkomen.

Wanneer is geluid te hard?

Geluiden van 80 decibel zijn schadelijk als je er langer dan acht uur in verblijft. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een drukke weg. Bij elke 3 decibel meer, wordt de duur dat je er ‘veilig’ in kunt verblijven met de helft verkort. Het geluid wordt dan namelijk twee keer zo hard. In 83 decibel kun je dus maar vier uur verblijven zonder risico te lopen op gehoorbeschadiging. In 86 decibel maar twee uur, enzovoorts. Geluiden boven de 110 decibel zijn zo hard dat ze meteen schadelijk zijn. Elektrisch gereedschap kan die grens bijvoorbeeld met gemak overstijgen. En het geluid van vuurwerk loopt op tot wel 150 decibel!

Tabel Geluidsniveau Decibel Overzicht van verschillende geluidsniveaus in decibellen

Oorzaken van gehoorschade bij kleine kinderen

We hebben dag in dag uit met allerlei soorten geluid te maken. We horen bijvoorbeeld op straat het getoeter van auto’s, mensenmassa’s, sirenes en ga zo maar door. Maar ook thuis is er vaak veel geluid. Denk aan de radio en televisie, de stofzuiger, keukenmachines en de grasmaaier. De voornaamste oorzaken van gehoorschade bij jonge kinderen zijn omgevingsgeluiden en speelgoed.

Jazeker, ook speelgoed! Veel speelgoed maakt (stiekem best veel) geluid en dat vinden kinderen machtig interessant. Daarom houden ze het extra dicht bij hun oortjes. Zeker van heel dichtbij kan het geluid van speelgoed blijvende schade veroorzaken. Let daarom goed op het volume van speelgoed dat je aan je kindje geeft.

Verder zijn er steeds meer festivals waar gezinnen samen heen gaan. Het is natuurlijk erg gezellig om je kleintje mee op pad te nemen. Bijvoorbeeld tijdens Koningsdag, Bevrijdingsdag en Carnaval of naar een leuk (lokaal) food- of muziekfestival. Tijdens zulke evenementen is er vaak ook (harde) muziek. En het gehoor wordt er al snel voor een langere tijd aan blootgesteld. Het is daarom slim om in dit soort gevallen niet onvoorbereid op pad te gaan... Denk daarbij ook zeker aan gehoorbescherming voor jezelf en je kids!

Alpine Muffy Baby Blog

Wanneer is gehoorbescherming voor baby's en peuters nodig?

Harde geluiden zo veel mogelijk mijden is natuurlijk het beste, maar dat gaat niet altijd even makkelijk. Daarom is het heel belangrijk dat je – als je je toch in het ‘lawaai’ begeeft – zorgt voor gehoorbescherming. Je gehoor moet namelijk je hele leven lang mee.

Houd dus rekening met gehoorbescherming als je op pad gaat naar een evenement met harde muziek of vuurwerk, of als je flink aan het klussen bent met elektrische apparaten zoals boormachines of elektrische grasmaaiers.

Overprikkeling door geluid

Veel baby’s en peuters schrikken snel van harde geluiden. Hard geluid doet bij sommige kleintjes ook zeer aan de oren, omdat hun gehoor gevoeliger is. En dan zijn er nog de baby’s die merkbaar snel overprikkeld raken. Gehoorbescherming kan ook voor deze kindjes prettig zijn en rust geven. Natuurlijk is het niet de bedoeling om kleine kinderen helemaal niet meer te bloot te stellen aan geluiden, maar met speciale gehoorbeschermers kun je ze er wel beter geleidelijk aan laten wennen.

Alpine Muffy Baby

Multifunctioneel

Gehoorbescherming voorkomt niet alleen schade aan het gehoor, maar kan in meerdere situaties van pas komen. Zo bieden baby oorkappen rust en bevorderen ze een ongestoorde slaap in lawaaiige situaties. Oorkappen en oordoppen voor oudere kinderen helpen bij het geconcentreerd leren en lezen, zowel thuis als op school. Alpine Pluggies Kids oordoppen hebben een speciaal geluidsfilter om een afgesloten gevoel te voorkomen en zijn ook te gebruiken tijdens het zwemmen of vliegen.

Een aantal andere voordelen die gehoorbeschermers kunnen bieden:

 • Bevorderen de concentratie thuis en op school;
 • Helpen bij overgevoeligheid voor geluid;
 • Verminderen de vervelende druk op het trommelvlies tijdens het vliegen;
 • Zijn handig voor onderweg (auto, bus of trein);
 • Houden water buiten het gehoorkanaal tijdens het zwemmen;
 • Zorgen voor rust en stilte tijdens het slapen;
 • Beschermen het gehoor en verminderen stress in een MRI-scanner, die tot wel 130 dB geluid kan produceren.

Gehoorbescherming voor de allerkleinsten

Alpine Hearing Protection ontwikkelt in Nederland innovatieve en trendy producten om het gehoor van kleine én grote mensen te beschermen. Dutch Design, dus! Iets om trots op te zijn. Bij MamaLoes vind je nu de enige CE-gemarkeerde baby oorkap van Europa: de Alpine Muffy Baby (voor kinderen tot 3 jaar) en de Alpine Muffy (voor kinderen vanaf 2 jaar).

De Muffy & Muffy Baby Oorkappen zijn 100% veilig voor jonge kinderen! Deze oorkappen beschermen tegen schadelijk geluid door middel van meerdere lagen geluid reducerend foam, ze dempen tot maar liefst 23 decibel. Daarnaast zijn ze makkelijk in het gebruik, eenvoudig te reinigen, ze zitten lekker én ze zien er nog hip en trendy uit ook!

De producten van Alpine dragen bij aan een gezondere nachtrust, meer muziekbeleving, extra plezier in het water en meer ontspanning tijdens het reizen.

Alpine Muffy Baby technische eigenschappen Eigenschappen van de Alpine Muffy Baby Oorkappen

Heb je een vraag over gehoorbescherming voor baby’s en peuters? Of heb je een opmerking? Neem contact met ons op of plaats hieronder een reactie. Even verder kijken op de website van Alpine kan natuurlijk ook!

Tip van MamaLoes: Alpine Muffy Baby Oorkappen Tip van MamaLoes: Alpine Muffy Oorkappen Tip van MamaLoes: Alpine Pluggies Kids Oordopjes

Reacties

 • Audiologie
  17/09/2018 om 00:21

  Beste Mamaloes, Hardstikke goed dat jullie oorkappen in jullie assortiment hebben. Ikzelf werk op een AC (Audiologisch Centrum) en zie dagelijks de gevolgen van lawaaibeschadiging. Heel erg goed denk ik om oorkappen te gebruiken op muziekfestivals en plaatsen waar kinderen langdurig aan harde geluiden/ muziek worden blootgesteld. Dit is in ieder geval beter/ gezonder dan oordopjes die het oor potdicht afsluiten. Echter, wat ik hierbij ook wil meegeven; doe de kappen NIET binnenshuis op! Ik schrik van het plaatje van rustig spelende kinderen in de huiskamer met oorkappen op. Dit is ZEER schadelijk voor de normale ontwikkeling van kinderen en geluidstolerantie. Kinderen lopen op jonge leeftijd al het risico om hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) te ontwikkelen. Daarvan ook zeer veer voorbeelden op ons AC. Zowel kinderen als volwassenen die verslaafd zijn geraakt aan het gedempte geluid en veel normale dagelijkse geluiden (zoals geluiden van bestek en borden) niet meer kunnen verdragen zonder oordopjes of oorkappen. Het artikel zegt dat baby's rustig moeten kunnen wennen aan geluiden. Welnu, dat doen ze in de buik al. De baby heeft dan al maandenlang gedempt met heel veel geluiden kunnen kennismaken. Het gebied van de hersenen dat de auditieve informatieverwerking regelt is bij de geboorte klaar voor het echte werk en heeft normale blootstelling ook nodig om goed te ontwikkelen en om te gaan met alle soorten geluiden. Helaas groeit het aantal patiënten dat zich bij een AC aanmeldt met overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) snel en te vaak wordt door deze mensen / kinderen oordoppen en oorkappen gebruikt in veel situaties. De belemmeringen in het dagelijks leven door gevoeligheid voor geluid zijn zeer ernstig. U mag dit bij ieder (groter) AC navragen. Hopelijk is het mogelijk deze waarschuwing onder bovenstaand artikel erbij te zetten? Dankuwel. Verder niets dan lof over jullie webshop en jullie service.

  • mamaloes
   10/10/2018 om 13:22

   Beste,

   Wij sluiten ons zeker aan bij jouw verhaal. De hoorbeschermers moeten worden gebruikt in situaties met veel, hard en/of schadelijk geluid, te denken aan festivals, motorraces, vuurwerk, op reis en onderweg.
   Niet voor dagelijks gebruik in huis, zoals je ook beschrijft.

   Bedankt voor je duidelijke uitleg en waarschuwing!

   Met vriendelijke groet,

   Team MamaLoes