Moeders en vaders opgelet: gebruik geen hydrofiele doek over de kinderwagen!

Nu de dagen warmer worden en de zomer in zicht is, loopt de temperatuur soms flink op. En met dat lekkere weer is het natuurlijk heerlijk om er even op uit te gaan.

Een blokje om met je kindje in de kinderwagen bijvoorbeeld. Daarbij wil je je kindje en jezelf goed beschermen tegen de zon, dus tref je voorzorgsmaatregelen. Al jaren lang wordt er geadviseerd om een hydrofiele doek over de kinderwagen te leggen als bescherming tegen de zon, maar niets is minder waar. Uit recent onderzoek, verricht door TÜV Nederland, is namelijk gebleken dat dit zelfs gevaarlijk is!

Voorkom verbranden en oververhitting

Door het afdekken van de kinderwagen met een hydrofiele doek, stijgt de temperatuur in de reiswieg met ruim 7 graden Celsius. Daarnaast biedt de hydrofiele doek geen bescherming tegen schadelijke UV-straling. De open, los geweven structuur van het hydrofiele katoen zorgt wel voor ventilatie, maar houdt de UV-stralen niet tegen.

Je denkt er dus goed aan te doen om schaduw te creëren voor je kindje, zodat het wat koeler wordt en de zon niet direct bij je kindje kan. Maar eigenlijk doe je het dan dus precies fout. Je kindje loopt zo mogelijk risico op verbranding en oververhitting, en dat is wel het laatste wat je wil!

Veilige producten ter bescherming van de zon

Welke producten zijn dan wel verantwoord ter bescherming van de zon, zal je je afvragen.
Ook daar is onderzoek naar gedaan en zijn er twee producten goed uit de test gekomen;

 

Dooky Cover

Het merk Dooky verkoopt universele ‘covers’, een soort zonnekappen, in verschillende designs die je kunt gebruiken voor op de (reiswieg van de) kinderwagen, de buggy en de autostoel groep 0. De cover kan als luifel gebruikt worden, maar ook opgerold of helemaal omlaag uitgerold geeft hij goede en veilige bescherming tegen de zon.

 

Parasol

Een parasol past op vrijwel iedere buggy, wandelwagen of kinderwagen en is eenvoudig te monteren. Het beschermt je kindje tegen het felle zonlicht en is voorzien van een UV-coating.
Je hebt universele parasols, maar ook parasols die specifiek voor een bepaald merk buggy/wandelwagen/kinderwagen gemaakt zijn.

Do's en Don'ts

Nu we weten welke producten je beter niet kunt gebruiken en welke producten er worden aangeraden om te gebruiken ter bescherming van de zon, hebben we de do’s en don’ts nog even op een rijtje gezet: