De voordelen van een pinguïn in de kinderkamer

Merel Obermeijer, slaapdeskundige, opvoedcoach en moeder van de twee boefjes Noah en Loïs schreef voor Zazu een blog over de Zazu Pam.

Zoektocht

Als slaapcoach ben ik al 16 jaar op zoek naar een goede slaaptrainer die ouders kan ondersteunen in het proces om hun kind te leren in- of doorslapen.

Allerlei slaaptrainers

Hierbij heb ik van alles zien langskomen;

  • Schaapjes met oogjes die zo hard open klakken in de ochtend dat het kind zeker wakker wordt, ook al zou het fijn zijn als het nog even doorsliep.
  • Een ‘nachtlampje’ met klokje erin dat tikt. (Echt gebeurd: een papa die mij opbiechtte dat hij de slaaptrainer woedend achter in de kledingkast had gekwakt. Na 2.5 jaar niet doorslapen werd hij niet alleen knettergek van het slaapgebrek, maar hield hij met name door het harde tikken van het slaapklokje de slaapcoaching niet vol).
  • Een slaaptrainer met klokje dat blauw licht geeft. (En jongens geloof me, een kind dat je wil helpen om in een bioritme te komen moet je geen wit/blauw licht geven op de kamer en al helemaal niet op het nachtkastje!)

Zo kan ik nog wel even doorgaan.

En toen kwam ik Pam tegen!

Ik was dan ook heel erg blij toen ik tegen Pam aanliep. Deze slaaptrainer heeft vele voordelen.

Pam is bijvoorbeeld een draadloze speaker. Koppel je smartphone aan Pam en je kan zogenaamde white noise afspelen. Wanneer je kleine moeite heeft met in slaap vallen, kan volgens onderzoek white noise net dát zetje geven in de goede richting.

Soms heeft je kind gedurende de nacht licht nodig om hem of haar gerust te stellen. De pinguïn is ook in te stellen als een nachtlampje dat rood licht geeft. En dat is erg fijn, want heel zacht rood licht beïnvloed de aanmaak van het slaaphormoon melatonine niet.

Wanneer je in het avondritueel een boekje voorleest kun je dit ook bij het rode lampje doen, dan zet je hem iets feller.  Als er ‘s nachts een luier verschoond moet worden dan kunnen ouders ook het rode lampje gebruiken.

Je kunt, lekker vanuit je eigen bed, via je telefoon white noise aanzetten. Altijd handig als je kleine wakker wordt in de nacht en alleen dat extra zetje nodig heeft om weer verder dommelen.

Pam is geschikt voor alle leeftijden

Pam heeft een klokje aan de onderkant, je ziet dus pas hoe laat het is wanneer je Pam optilt. En dat is erg handig voor de oudere kinderen. Voor hen is het vaak frustrerend dat het slapen niet lukt. Telefoon en klok uit de kamer en goede slaapcoaching van het kind is dan van belang. Maar een wekker is dan wel zo handig. Pam werkt ook hiervoor super.

Lekker makkelijk

Pam’s slaaptrainer functie werkt heel intuïtief en is daarom makkelijk te gebruiken voor kinderen van alle leeftijden. Gedurende de nacht kleurt Pam rood, dit betekent tijd om te slapen. Wanneer je kind wakker wordt en hij of zij ziet het oranje licht, dan moet er nog 30 minuten gewacht worden totdat het groene licht tevoorschijn komt!

Een praktijkvoorbeeld: leer je vroege vogel wachten met slaapcoaching

Net iets te vroeg wakker? In de ochtend vertelt Pam je kindje dat het nog even moet wachten. Pas wanneer Pam groen is mag je kind uit bed. Als Pam oranje is is het nog niet zo ver.

Wachten leren kinderen overdag. Tijdens slaaptraining krijgen ouders handvatten hoe ze hun kind overdag kunnen coachen bij uitgestelde behoeftebevrediging en het kunnen leren wachten. En kun je het overdag? Dan lukt het ‘s nachts ook veel makkelijker.

In de ochtend een half uur wachten tot Pam groen wordt is voor sommige kinderen iets wat ze stap voor stap moeten leren. Heb je een driftige directeur in de dop van twee? Dan kun je hem, naast het overdag leren wachten, ook om 6.30 in de ochtend leren wachten met Pam.  Samen met je peuter wacht je in de donkere kamer 3 min. Vervolgens zet je stiekem via de bluetooth functie een fijn opsta muziekje aan en beginnen jullie vrolijk aan de dag.  De dag erna ga je het leren wachten oprekken naar 4 min. Zo stap voor stap leer je je kindje wachten gedurende het half uur waarop het oranje wacht lampje van de Pam is ingesteld. Later leer je je kind, ook stap voor stap, om ‘s ochtends zonder jou te wachten op een groene Pam.

Ten slotte, en dat is natuurlijk persoonlijk, vind ik Pam erg mooi vormgegeven. Hij misstaat niet in de kinderkamer en staat ook cool in een tienerkamer, en dat is ook wat waard!

Welterusten

Merel Obermeijer, slaapdeskundige - opvoedcoach - moeder

Klik hier voor de Zazu Pam.